Verslag van de bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Kristallografie op 6 november 2015.

Op nog geen drie minuten lopen van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, aan de Peperstraat 15, bevindt zich een statig pand genaamd ‘de Wereld’. In dit huis, een rijksmonument van het begin van de achttiende eeuw, waren de leden van de NVK te gast bij de Sociëteiten Amicitia en de Zwarte Arend voor het jaarlijkse symposium en algemene ledenvergadering. Ruim dertig mensen verzamelden zich in de achterzaal van de sociëteit. Daar konden oude contacten weer worden opgehaald met een kop koffie en een Bossche Bol.

Het programma met lezingen vond plaats in de bovenzaal van het gebouw en begon met een voordracht lezing door Albert Guskov van de Membraan Enzymologie groep van de Universiteit Groningen. Albert vertelde hoe de structuur van een ABC-transporter-eiwit, dat ATP-transport over het membraan regelt, inzicht gaf in het mechanisme van transport over het membraan.

Raimond Ravelli, recentelijk verhuisd naar M4I, de nanoscopie divisie van de Universiteit van Maastricht, vertelde daarna hoe recente ontwikkelingen in de Cryo Elektronen Microscopie zorgen voor een revolutie in de structuurbepaling van grote eiwitcomplexen en hoe FIB (Focused ion beam) helpt om meer inzicht te krijgen in de opbouw van cellen en organellen. De filmpjes over structuurbepaling met CryoEM en het gebruik van Focused Ion Beams gaven daarbij een goed beeld van de gebruikte technieken.

De overstap van Life Science naar Material Science werd gemaakt door Marnix Wagemakers van de Battery Research group van de TU Delft. In zijn lezing liet hij zien hoe microdiffractie aan werkende batterijen inzicht gaf in de fase-overgangen van individuele korrels in de batterij. De slides van de lezing vindt u hier.

Voor de lunch moest het gezelschap weer naar beneden en daar stonden de tafels al gedekt met heerlijke broodjes en beleg. De foto's hieronder geven een indruk.Na de lunch splitste de groep in twee. De ene groep ging kijken bij het Jheronimus Bosch Art Center, waar alle werken (zij het niet de originelen) van Jeroen Bosch te zien zijn en een astronomisch uurwerk met bewegende beeldjes.

De andere groep kreeg een stadswandeling door Den Bosch op rijm. In ruim drie kwartier liepen we van het station naar de Markt en via de Binnendieze naar de Parade, terwijl de gids ons op rijm uitlegde wat er zoal te zien is in Den Bosch. Daar leerden we waarom Bosschenaren zo'n grote mond hebben (om een Bossche Bol in een hap op te kunnen eten).

Hieronder wat foto's van deze rondleiding:Terug in de sociëteit konden we na een kop thee luisteren naar Tassos Perrakis van het NKI, die ons vertelde hoe een onverwacht stukje electronendichtheid in de structuur van het eiwit Autotaxin de basis vormt voor het ontwerpen van nieuwe geneesmiddelen.

Terug naar de materialen: Lambert van Eijck van de TU Delft vertelde over de nieuwe neutronendiffractometer PEARL in Delft. De eerste resultaten zien er zeer veelbelovend uit.

De laatste voordracht werd gegeven door Tim de Klijn, AIO in de Kristal- en Structuurchemie groep van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de diffuse verstrooiing van eiwitkristallen en hij wil modellen gaan ontwikkelen die deze diffuse verstrooiing verklaren.

Na het wetenschappelijk programma bleven de leden bijeen voor de jaarlijkse ALV. Na afloop ging een kleine groep nog uit eten in Den Bosch.
We kunnen terugkijken op een geslaagde dag.
Bram Schierbeek